ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Το Φεστιβάλ της Δράμας είναι η γιορτή του κινηματογράφου. Εδώ κάθε Σεπτέμβριο σμίγουν μεταξύ τους όλες οι γενιές του ελληνικού και όχι μόνο κινηματογράφου.
Γιορτή κινηματογράφου για 31η συνεχή χρόνια στην πόλη της Δράμας, με συνεχή ανοδική πορεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Όταν η Κινηματογραφική Λέσχη Δράμας ξεκινούσε δειλά αλλά με πολλή όρεξη και μεράκι χωρίς την βοήθεια κανενός το Φεστιβάλ αυτό το 1978, κανείς από τους πρωτεργάτες δεν μπορούσε να φανταστεί την πορεία και εξέλιξη που θα είχε το Φεστιβάλ αυτό.
Πολύ σύντομα αποδείχθηκε ότι η Δράμα ήθελε και μπορούσε να κρατήσει το Φεστιβάλ αυτό που σε μερικά χρόνια ανακηρύχθηκε το Επίσημο Εθνικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους.
Η άψογη οργάνωση και φιλοξενία από τους ανθρώπους που όλα αυτά τα χρόνια δουλεύουν για την άνοδο του Φεστιβάλ έφερε τα ποθητά αποτελέσματα.
To Φεστιβάλ της Δράμας έχει αποκτήσει τα τελευταία 12 χρόνια και διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, το οποίο συναγωνίζεται ισότιμα τα μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους. Η συμμετοχή των σκηνοθετών από όλο τον κόσμο είναι σταθερά ανοδική. Την πρώτη χρονιά του διεθνούς τμήματος οι αιτήσεις συμμετοχής ήταν στις 250 περίπου, φτάνοντας την ένατη χρονιά είναι 1000 περίπου από όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου.
Κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ λειτουργεί τμήμα Market ταινιών όπου ο κόσμος του κινηματογράφου μπορεί να δει σε βίντεο τις περισσότερες από τις ταινίες που έχουν περάσει από το Φεστιβάλ της Δράμας. Αυτή τη στιγμή στο αρχείο του Φεστιβάλ υπάρχουν πάνω από 3000 τίτλοι ταινιών. Oι βιντεοκασέτες αυτές μπορούν να διατεθούν για μελέτη σε όποιον τις χρειαστεί. Ο αριθμός των ταινιών αυτών αυξάνεται κάθε χρόνο ανάλογα με τις αιτήσεις που υπάρχουν κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ.








Στο Ελληνικό τμήμα παρουσιάζεται κάθε χρόνο ολόκληρη η ελληνική παραγωγή σε ταινίες μικρού μήκους. Από τις πρώτες προσπάθειες των ελλήνων σκηνοθετών μέχρι τις επαγγελματικές δουλειές τους.
Οι κατηγορίες του Ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος είναι:
Ταινίες Μυθοπλασίας, Ταινίες Ντοκιμαντέρ, Σπουδαστικές Ταινίες και Έλληνες του Κόσμου, όπου ανά κατηγορία αναλογούν τα εξής χρηματικά βραβεία:
Α’ Βραβείο Μυθοπλασίας – 4.500
Β’ Βραβείο Μυθοπλασίας € 2.350
Α’ Βραβείο Ντοκιμαντέρ € 2.950
Α’ Βραβείο Σπουδαστικής Ταινίας: υποτροφία για σπουδές στο εξωτερικό, € 2.950
Α’ Βραβείο Έλληνες του Κόσμου, € 7.000 (προσφορά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου)

Στο δε Διεθνές Τμήμα η συμμετοχή είναι πολύ μεγάλη από περίπου 35 χώρες από όλο τον κόσμο για κάθε χρονιά.
Τα βραβεία που δίνονται στο διεθνές τμήμα είναι:
Grand Prix € 2.950
Β’ Βραβείο € 2.350
Βραβείο για την καλύτερη Βαλκανική Ταινία € 2.350
Βραβείο για την καλύτερη Ταινία Κινουμένου Σχεδίου € 1.470

Η διαδικασία που ακολουθείται για την συμμετοχή των ταινιών στο φεστιβάλ είναι η εξής:
Στις 31 Μαΐου κάθε χρόνου λήγει η ημερομηνία υποβολής αιτήσεων στο Φεστιβάλ για το Ελληνικό και Διεθνές μέρος του Φεστιβάλ.
Μετά την λήξη της ημερομηνίας αυτής συστήνεται προκριματική επιτροπή η οποία αποτελείται από ανθρώπους του κινηματογραφικού χώρου και κατατάσσει τις ταινίες στις ακόλουθες κατηγορίες:
Διαγωνιστικό, Πληροφοριακό, Ανοικτή Οθόνη όσο αφορά το Ελληνικό τμήμα και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής με συνεργάτες του καθορίζουν το διαγωνιστικό τμήμα του διεθνούς Φεστιβάλ.

Μία εκδήλωση του Φεστιβάλ εδώ και έντεκα χρόνια είναι « Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει….» με εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε από την ανάγκη που προέκυπτε όσο αφορά την διάδοση και προβολή της μικρού μήκους ταινίες και πέρα από την εβδομάδα του Φεστιβάλ.


Πριν από δέκα χρόνια ξεκίνησαν δειλά οι πρώτες εκδηλώσεις σε ορισμένες πόλεις της χώρας μας. Γρήγορα βρήκε την αναγνώριση που του έπρεπε και φέτος το Φεστιβάλ ταξίδεψε σε 60 περίπου πόλεις στην Ελλάδα και 3 στο εξωτερικό.
Ενδεικτικά κάποιες πόλεις που θα επισκεφτεί και έχει ήδη επισκεφτεί για φέτος είναι η Τήνος, Σύρος, Σάμος, Πάρος, Νάξος, Ιος, Γιάννενα, Πρέβεζα, Καστοριά, Έδεσσα, Κιλκίς, Σέρρες, Χαλκίδα, Καβάλα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά και με αρκετές εκδηλώσεις σε διάφορους δήμους της Αττικής. Όσο αφορά το εξωτερικό το Φεστιβάλ Δράμας έχει επισκεφθεί το Βερολίνο, την Αλεξάνδρεια και το Κάιρο σε συνεργασία με τις εκεί Ελληνικές κοινότητες παρουσιάστηκαν οι ελληνικές ταινίες μικρού μήκους από το Φεστιβάλ της Δράμας και την Λευκωσία. Πάφο και Λεμεσό με πάρα πολλή μεγάλη επιτυχία σε όλες τις πόλεις. Η εκδήλωση αυτή φέρνει κοντά στην μικρού μήκους ταινία αλλά και το ίδιο το Φεστιβάλ στο κινηματογραφόφιλο κοινό σε όλη την Ελλάδα και το στο εξωτερικό.

Το 1999 για πρώτη φορά το Φεστιβάλ της Δράμας φιλοξένησε το Δεκέμβριο το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ της Άγκυρας σε ένα τριήμερο όπου παρουσιάστηκαν στην Δράμα ταινίες από το Φεστιβάλ αυτό με πολύ μεγάλη επιτυχία. Το πρόγραμμα περιλάμβανε ταινίες μεγάλου μήκους τόσο από την Τουρκία όσο και από την Ευρώπη. Η συνεργασία αυτή θα συνεχίστηκε με επίσκεψη του Φεστιβάλ Δράμας στην γειτονική χώρα με ελληνικές ταινίες.

Στο Φεστιβάλ κάθε χρόνο παρουσιάζονται και διάφορα αφιερώματα στις κινηματογραφίες άλλων χωρών ή σχολών Το 1998 παρουσιάστηκαν δύο μεγάλα αφιερώματα στις Νορβηγικές ταινίες μικρού μήκους από την δεκαετία του 60’ μέχρι σήμερα και στην Σχολή του Λοτζ από την Πολωνία όπου παρουσιάστηκαν ταινίες της δεκαετίας του ’60 των Polanski, Waida, Kieslowski, Zanussikau καθώς και ταινίες της Σχολής την τελευταία 20ετία. Το 1999 παρουσιάστηκαν δύο αφιερώματα ένα σε Γαλλικές ταινίες μικρού μήκους όπου υπήρχε και ένα πρόγραμμα για παιδιά, και ένα αφιέρωμα στο New York University. Το 2000 παρουσιάστηκε αφιέρωμα στο Φιλανδικό Κινηματογράφο και στο Βέλγικο Κινηματογράφο και με πρόγραμμα για τα παιδιά από το Βέλγικο Κινηματογράφο. Το 2001 παρουσιάστηκε ένα μεγάλο αφιέρωμα στο Γερμανικό Κινηματογράφο, που αφορούσε έναν αιώνα ταινιών μικρού μήκους, σε συνεργασία με το Göethe-Institute των Αθηνών, ένα αφιέρωμα σε ταινίες μικρού μήκους από την Αργεντινή, Ευρωπαϊκές ταινίες για παιδιά (Europe in Short 4). Καθώς επίσης και ένα αφιέρωμα στα Κλασικά Ντοκιμαντέρ της Ευρώπης (Europe in Short 5).

Το 2002 παρουσιάστηκαν αφιερώματα: σε Ταινίες μικρού μήκους από το Μεξικό (1992-2002), στην Ακαδημία Κινηματογράφου της Κοπεγχάγης, Παιδικές προβολές με ταινίες από τη Δανία, Ταινίες μικρού μήκους από Οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας και Ευρωπαϊκές Σπουδαστικές Ταινίες.

Για το 2003 έχουν παρουσιαστεί αφιερώματα: σε Ταινίες Μικρού Μήκους από τη Βραζιλία, σε Ευρωπαϊκές Πειραματικές Ταινίες Μικρού Μήκους, σε Βραβεία Ταινιών Μικρού Μήκους Jameson και Παιδική προβολή με ταινία από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

Για το 2004 έχουν παρουσιαστεί αφιερώματα: σε ταινίες μικρού μήκους από το Ηνωμένο Βασίλειο, σε Ευρωπαϊκές ταινίες Φανταστικού Κινηματογράφου , σε Βραβεία Ταινιών Μικρού Μήκους Jameson, και Παιδική προβολή με ταινία από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.


Το Φεστιβάλ Δράμας κάθε χρόνο προσπαθεί και έχει ειδικά παιδικά προγράμματα με ταινίες μικρού μήκους όπου σε ειδικές προβολές και σε συνεργασία με τους δασκάλους τους έρχονται στον κινηματογράφο κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ και παρακολουθούν, με μεγάλο ενθουσιασμό μάλιστα τις ταινίες αυτές. Έτσι πιστεύουμε ότι το Φεστιβάλ
με αυτόν τον τρόπο βοηθάει στην προετοιμασία τόσο του αυριανού κινηματογραφόφιλου κοινού όσο και του αυριανούς θεατές του Φεστιβάλ.

Υπάρχουν επίσης παράλληλες εκδηλώσεις που πλαισιώνουν το Φεστιβάλ.

Το 2000 υπήρξε ένα αφιέρωμα στον Ντίνο Κατσουρίδη με αφορμή την επέτειο για τα 50 χρόνια παρουσίας του στον ελληνικό κινηματογράφο. Έκθεση ζωγραφικής του γνωστού σκηνογράφου-ενδυματολόγου και ζωγράφου Τάσου Ζωγράφου και έκθεση ζωγραφικής με θέμα «Τα παιδικά μας παιχνίδια» από την συλλογή του κ.Νίκου Αδαμόπουλου.

Το 2001 τιμώμενο πρόσωπο του Φεστιβάλ ήταν ο γνωστός Διευθυντής Φωτογραφίας, Γιώργος Αρβανίτης.
Επίσης παρουσιάστηκαν δύο εκθέσεις:
1. Το πνεύμα της θρησκείας – Μοναστικές Κοινότητες (Φωτογραφικές Προσεγγίσεις) από το Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου.
2. Έκθεση φωτογραφία «Σουβενίρ», που αφορούσε την κοινωνική ζωή της Δράμας από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι το ’60.




Το 2002 πραγματοποιήθηκαν 5 παρουσιάσεις βιβλίων:
· «Εν Δράμα»
· «Ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου» του Γιάννη Σολδάτου
· «Θεωρίες του Κινηματογράφου (Η διαμόρφωση του Κινηματογραφικού θεωρητικού λόγου στην Ευρώπη 1895-1927))» της Ειρήνης Στάθη
· «Το Πέταγμα της Νυχτερίδας» του Λάκη Παπαστάθη
· «Γιατί οι γυναίκες δεν αγαπούν τη βροχή» του Λευτέρη Ξανθόπουλου

Επίσης πραγματοποιήθηκαν:
· Έκθεση ζωγραφικής του Α. Φασιανού.
· Διημερίδα για την Κινηματογραφική παιδεία στην προσπάθεια του Φεστιβάλ να ενεργοποιήσει το μεγάλο θέμα της έλλειψης σχολής κινηματογράφου στην Ελλάδα.
· Ημερίδα με θέμα «Ψηφιακός Κινηματογράφος και Νέες Προοπτικές» σε συνεργασία με το Media Desk Hellas.
· Συναυλία του Διονύση Σαββoπουλου.


Για το 2003 έγιναν 3 παρουσιάσεις βιβλίων:
· «Μοιραία Ταύτιση» της Βεατρίκης Σαϊας Μαγρίζου
· «Όρσον Γουέλς Το είναι και το φαίνεσθαι» του Τάσου Γουδέλη
· Πραγματικότητα & Μύθος στο Καλλιτεχνικό Έργο του Λ. Ξανθόπουλου Συλλογικό βιβλίο Επιμέλεια Φωτεινή Τομάνα Κωνσταντοπούλου


Επίσης πραγματοποιήθηκε:
· Έκθεση «Οι Αυθεντικές Ολυμπιακές Δάδες στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας».
· Έκθεση ζωγραφικής της Φανής Αϊνατζή, της Λεμονιάς Αμαραντίδου, του Τριαντάφυλλου Πατρασκίδη και του Χρήστου Μαρκίδη.



2004

Αφιερώματα
1.Ταινίες Μικρού Μήκους από το Ηνωμένο Βασίλειο
2, Βραβεία Jameson
3.Ευρωπαϊκές Ταινίες Φανταστικού Κινηματογράφου
4, 3 in 3 (ταινίες από τον διαγωνισμό του British Council για 3 λεπτά φιλμάκια)
5. Παιδική Ταινία

Παράλληλες εκδηλώσεις
1. Εισαγωγή του Animation στην διαδικασία της μάθησης (κατασκευή κινουμένων σχεδίων στα σχολεία)
2. Ολυμπιακές ιστορίες ( 8 ταινίες Ευρωπαϊκές χώρες με θέμα τους Ολυμπιακούς αγώνες.)
3. Σεμινάριο με θέμα «Ταινίες μικρού μήκους& νέοι δημιουργοί»
4. Έκθεση ζωγραφικής –Κόμικς του Χρήστου Δημητρίου
5. Έκθεση γλυπτικής του Γιώργου Καλτίδη
6. Έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Κασαπίδη
7. Παρουσίαση περιοδικών « Ουτοπία», «Μανδραγόρας», «Νέα Συντέλεια»
8. Παρουσίαση βιβλίου « Ζούσε την ζωή σαν να την θυμόταν» του Δημήτρη Παπαχρήστου
9. Παρουσίαση βιβλίου «Μπύρα με γρεναδίνη» του Φώντα Λάδη
10. Παρουσίαση κυπριακής ποίησης –κύπριου ποιητές Θεοδόσης Πιερρίδης , Παντελής Μηχανικός, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Λίνος Ιωαννίδης
11. Παρουσίαση βιβλίου « Ευρωπαϊκός Κινηματογράφος- Ευρωπαϊκές Κοινωνίες(1939-1990) του Pierre Sorlin Σύμβούλος Εκδόσεων Χρυσάνθη Σωτηροπούλου
12. Παρουσίαση βιβλίου « Τα παιδιά στις ταινίες του Φρανσουά Τρυφώ» του Δημήτρη Σπύρου
13. Παρουσίαση βιβλίου « Ιστορία του Κινηματογράφου» του Στάθη Βαλούκου
14. Παρουσίαση του βιβλίου «Γυναίκα-Θάλασσα – Ζωή» του Μήτσου Κασόλα
15. Παρουσίαση του βιβλίου «Οι Σαλτιμπάγκοι» του Γιώργου Κοτανίδη
16. Παρουσίαση του βιβλίου « Τεχνητές Αναπνοές» του Αχιλλέα Κυριακίδη

Συναυλίες
«Αιολία»
DaCapo Band
“Audiovisual Lounge” ένα φάνκι οπτικοακουστικό πάρτυ από το Ανατολικό Λονδίνο
Ευανθία Ρεμπούτσικα –Έλλη Πασπαλά

2005


Αφιερώματα

1. Η ταινία μικρού μήκους στο Φεστιβάλ των Καννών
2. Βραβεία UIP 2004 Ταινίες μικρού μήκους υποψήφιες για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου
3. Βραβεία Jameson
4. Ευρωπαϊκές ταινίες Ανατολικής Ευρώπης Europe in short X
5. Παιδική Ταινία « Το Παιδί που ήθελε να γίνει αρκούδα»

Παράλληλες εκδηλώσεις
1. Εργαστήριο Σεναρίου Ανάλυση σεναρίου ταινίας μικρού μήκους - Νίκος Παναγιωτόπουλος
2. Master Class –Παντελή Βούλγαρη « Η τέχνη θέλει θύματα αρκεί να μην είμαστε εμείς» Σχόλια παρατηρήσεις μικρές λεπτομέρειες από την κινηματογραφική του ζωή.
3. Έκθεση φωτογραφίας από το Αρχείο της ΕΡΤ
4. Εκθεση φωτογραφίας Δράμας Δρώμενα
5. Εκθεση γλυπτικής του Γιώργου Αθανασιάδη
6. Παρουσίαση βιβλίου « Η φανερή γοητεία και η κρυφή συγκίνηση του κινηματογράφου» του Πλάτωνα Ριβέρη
7. Παρουσίαση βιβλίου «Γραφές στον κινηματογράφο» των Αντουανέττα Αγγελίδη ,Ελένη Μαχαίρα και Κωνσταντίνος Κυριακός
8. Παρουσίαση βιβλίου « Περι υψηλής ραπτικής καταιγιδών και καρφιών στα φέρετρα» του Αλέξανδρου Αραμπατζή
9. Παρουσίαση βιβλίου « Αντίπερα» του Γιώργου Κασαπίδη
10. Παρουσίαση βιβλίου «Legato» του Φαίδωνα Πατρικαλάκι
11. Παρουσίαση βιβλίου « Όπως οι άπιστοι και μείς» της Μαρίας Σκαδιαρέση
12. Παρουσίαση βιβλίου « Η γάτα του Σρέντιγκερ» του Γεράσιμού Θεοδόση
13. Παρουσίαση βιβλίου « Τιμής Ένεκεν» του Πέτρου Τατσόπουλου
14. Παρουσίαση βιβλίου « Δεν υπάρχει ελευθερία μακριά σου» του Παύλου Κάγιου

Συναυλίες
Αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι των ηθοποιών με την Μελίνα Μποτέλλη και τον Γιάννη Φίνα

Συναυλία Νίκου Τουλιάτου με την όμαδα Κρουστών Ηχόδραση τραγούδι Γρηγόρης και Πέτρος Παπαεμμανούλ
Μάνος Αχαλινωτόπουλος (κλαρίνο –φλογέρες- νέι)
Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί)
Ανδρέας Κατσιγιάννης ( σαντούρι)


2006
Αφιερώματα

1. 15 επιλεγμένες ταινίες μικρού μήκους της πρόσφατης κινηματογραφικής παραγωγής από την Ιταλία
2. Βραβεία UIP 2005 Ταινίες μικρού μήκους υποψήφιες για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου
3. Βραβεία Jameson
4. Europe In Shorts ΧΙΙ «Μια Γυναικεία Αίσθηση Του Χιούμορ»
5. Προβολές Χρονικών από το αρχείο της ΕΡΤ
6. Κινηματογραφική Προβολή της Ταινίας «All The Invisible Children»
7. Παιδικές Ταινίες
8. Κινηματογραφικό Αφιέρωμα «Μέρες Γιαγιάδων Και Παππούδων»
9. Κινηματογραφικό αφιέρωμα με ταινίες που αφορούν άτομα με ειδικές ικανότητες
10. Προβολές επιλεγμένων ελληνικών ταινιών μικρού μήκους στα λύκεια της Δράμας
11. Κινηματογραφική δράση BigBang…«Ο 24ωρος κινηματογράφος σου…» από τον Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη

Παράλληλες Εκδηλώσεις

1. Μaster Class - Νίκου Καβουκίδη Θέμα: Πενήντα χρόνια και ήταν σαν χθες
2. Μaster Class - Τάσου Ψαρρά Θέμα: Με όνειρα και πλάνα, σινεμά με λίγα φράγκα
3. Εργαστήριο νέων κινηματογραφιστών- Β κύκλος
4. Έκθεση Εικαστικών Κέντρου Ημέρας Πολυδεύκης
5. Έκθεση Ζωγραφικής στο Κέντρο Νεότητας «Γιώργος Παρασίδης»
6. Έκθεση Φωτογραφίας Eyes of hope σε συνεργασία με την ελληνοαμερικανική ένωση
7. Έκθεση Ζωγραφικής Ινστιτούτο Διαπολιτισμικής Ανάπτυξης
8. Έκθεση Φωτογραφίας «Παιδικές Φατσούλες από τον Τρίτο Κόσμο» του Κώστα Ζυρίνη
9. Έκθεση κινηματογραφικών αντικειμένων και φωτογραφίας «Η ιστορική μνήμη μέσα από τα αρχεία της ΕΡΤ» σε συνεργασία της ΕΡΤ
10. Έκθεση Κοσμήματος
11. Παρουσίαση βιβλίου «Αναπαραστάσεις του πολέμου» Επιμέλεια: Φωτεινή Τομαή
12. Παρουσίαση βιβλίου «Το πέρασμα του Κόνδορα» του Κώστα Ζυρίνη
13. Παρουσίαση βιβλίου «Κωμωδία» του Στάθη Βουλούκο
14. Παρουσίαση βιβλίου « Αντρέι Ταρκόφσκι» του Γιάννη Βασιλειάδη
15. Παρουσίαση βιβλίου «Σ.Μ. Αϊζενσταϊν» του Γιάννη Βασιλειάδη
16. Παρουσίαση βιβλίου «‘Όταν ο Δαμιανός γύριζε την Ευδοκία» του Λάκη Παπαστάθη
17. Παρουσίαση βιβλίου «Διόνυσος ο βασιλεύς των Ορέων» του Γιάννη Σολδάτου
18. Παρουσίαση βιβλίου «Αναστορώντας τα παλιά γεννιέται η μαντινάδα» της Μαρίας Καλογεράκη
19. Παρουσίαση βιβλίου «Ο Άλλος» του Παύλου Μεθενίτη
20. Παρουσίαση βιβλίου «Ο Καθρέφτης του τυφλού» του Αχιλλέα Κυριακίδη


Θεατρική Παράσταση
Θεατρική παράσταση «Γκόλφω 2.3 beta»



Στην διάρκεια του Φεστιβάλ την πόλη μας επισκέπτονται εκπρόσωποι πολλών ξένων Φεστιβάλ μικρού μήκους όπου διαλέγουν ταινίες για τα δικά τους Φεστιβάλ καθώς και ξένα τηλεοπτικά κανάλια για την αγορά ταινιών για τα προγράμματα τους.

Το 31ο Ελληνικό και 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Δράμας από 14-20 Σεπτεμβρίου 2008.