Αρχισαν οι προβολές

Ανοιξε η αυλαία του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη

Με ένα κείμενο για τον κινηματογράφο του Σουηδού σκηνοθέτη Ίνγκμαρ Μπεργκμαν, που πέθανε φέτος, ξεκίνησε το 48ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στον κινηματογράφο «Ολύμπιον».
Την έναρξη του Φεστιβάλ κήρυξε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστος Ζαχόπουλος, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαργαρίτης Τζίμας, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης και η διευθύντρια του Φεστιβάλ Δέσποινα Μουσάκη.
Της τελετής έναρξης ακολούθησε η προβολή της ταινίας του Κινέζου σκηνοθέτη Γουόν Καρ-Βάι «My Blueberry Nights» που ήταν υποψήφια για το Χρυσό Φοίνικα στο 60ο Φεστιβάλ των Καννών. Παρόντες στην τελετή ήταν πολλοί βουλευτές, ξένοι σκηνοθέτες που μετέχουν με ταινίες τους στη φετινή διοργάνωση, καθώς και ο γνωστός Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς.Η 48η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε την Παρασκευή και θα διαρκέσει ως και την επόμενη Κυριακή 25 Νοεμβρίου. Στη δεκαήμερη διάρκεια του Φεστιβάλ θα προβληθούν περισσότερες από 250 ταινίες από την πρόσφατη εγχώρια και διεθνή κινηματογραφική παραγωγή, ενώ με σειρά αφιερωμάτων, τιμητικών εκδηλώσεων και ειδικών προβολών θα τιμηθούν πρόσωπα και τάσεις του ελληνικού και διεθνούς κινηματογράφου (αφιερώματα στον Γουίλιαμ Κλάιν, τον Τζών Σέιλς, το Νέο Ισπανικό κινηματογράφο, τον Ελληνα σκηνοθέτη Νίκο Νικολαίδη).
Το πρόγραμμα του Σαββάτου περιλαμβάνει την προβολή 50 συνολικά ταινιών στις επτά αίθουσες προβολών του φεστιβάλ. Τα εισιτήρια για κάθε προβολή στοιχίζουν πέντε ευρώ. Οι προβολές του Φεστιβάλ πραγματοποιούνται στις δύο αίθουσες του κινηματογράφου Ολύμπιον, το Λιμάνι, το αρχαιολογικό μουσείο, σε δυο αίθουσες του πολυκινηματογράφου «Πλατεία» και το Τελλόγλειο Ιδρυμα τεχνών. Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται οι διεθνούς φήμης καλεσμένοι του Φεστιβάλ μεταξύ των οποίων ο τιμώμενος της διοργάνωσης Αμερικανός σκηνοθέτης Τζον Σέιλς με τη σύζυγό του, την παραγωγό Μάγκι Ρένζι, οι ηθοποιοί Κρις Κούπερ και Ντέιβιντ Στράδερν, ο ανερχόμενος Ισπανός σκηνοθέτης Χουάν Αντόνιο Μπαγιόνα, καθώς και ο -επίσης τιμώμενος του Φεστιβάλ- φωτογράφος και κινηματογραφιστής Γουίλιαμ Κλάιν.
Το πρωί της Κυριακής αναμένεται στην πόλη ο διάσημος ηθοποιός Τζον Μάλκοβιτς που θα δώσει διάλεξη με την ιδιότητα του ως παραγωγός και θα τιμηθεί με τον Χρυσό Αλέξανδρο.Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Τμήματος του Φεστιβάλ είναι ο Τσέχος σκηνοθέτης Γίρι Μένσελ. Τα βραβεία της επταμελούς Διεθνούς Eπιτροπής -ο Χρυσός και ο Αργυρός Aλέξανδρος (βραβεία καλύτερης ταινίας, που συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα 37.000 και 22.000 ευρώ), βραβείο σκηνοθεσίας, βραβείο σεναρίου, βραβείο ανδρικής ερμηνείας, βραβείο γυναικείας ερμηνείας, βραβείο καλλιτεχνικού επιτεύγματος- θα απονεμηθούν το βράδυ της επόμενης Κυριακής 25 Νοεμβρίου, κατά την τελετή λήξης του διεθνούς Φεστιβάλ. Το κόστος του Φεστιβάλ υπολογίζεται περί τα τρία εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία το ένα εκατομμύριο θα προέρχεται από χορηγίες και τα υπόλοιπα από το υπουργείο Πολιτισμού. Από τις 23 Νοεμβρίου ως και τις 3 Δεκεμβρίου το Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα «ταξιδέψει» σε δέκα πόλεις της χώρας στο πλαίσιο των περιφερειακών εκδηλώσεων του. Προβολές ταινιών του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν φέτος στην Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα, τις Σέρρες, το Κιλκίς, τα Γρεβενά, την Κοζάνη, τη Φλώρινα, την Καστοριά, το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο.